Can't login to the web interface

#1

I can't login to the web interface, even though im pretty sure the password is correct.

I tried the FAQ solution, but it seems like that one is for the Octopi itself. Hopefully there is a way to recover or reset the web interface thingy? unknown

#2

This is what you followed? It should work for octoprint and octopi. What step in the process do you get stuck on?

#3

@tedder42 I note that on a new installation of OctoPrint (not OctoPi) and going through the Setup Wizard choosing NO to User Access, after the Finish button it then presented me with this login.

I stopped/started the service and the login wasn't present anymore. (Just noting this.)

@henrik_halvorsen Can you confirm that you said YES to User Access during the initial Setup Wizard? If yes, then follow Tedder's advice.

#4

That sounds like a bug :thinking: The forcelogin plugin should not act when access control is disabled. I'll take a look at this during the next maintenance slot (monday/tuesday).

#5

So that took a bit longer to take a look at, but I now tested behaviour on a fresh install under master and maintenance and I cannot reproduce this @OutsourcedGuru. Could it have been some kind of caching issue from a prior install on the same address?

#6

It could be caching. I tend to re-use the octopi.local and not issue a unique name.

Pretty sure I've seen this twice now. The general workflow is to burn an OctoPi image, wi-fi, raspi-config for localization and Setup Wizard. If you're right, this wouldn't present itself to a first-time user of OctoPrint, only those like me who still have cached content in their browser. I'll try to search the Get Help area of the forum for others whose symptoms could fit this.

#7

Hm... So I just tried a fresh local install - fresh pull, fresh venv, fresh config folder. But same hostname (in my case localhost though, on my development machine). Went through the setup wizard, disabled access control. Completed wizard, reloaded as instructed. All as expected, no reproduction. This is getting weird.

#8

For a brand-new user this would be a panic moment since you've set it up without User Access (or so you thought) and then suddenly it's trying to log you in. You're a noob so of course you'd try pi with raspberry, fail and then bring it to the forum as a failure to log in. We'd treat it as something it's not and there would be a fair amount of confusion given the misdiagnosis.

In my case I know this well enough to at least restart OctoPrint as a test. And of course that works. I've recreated the workflow several times; I just can't get the magic path which results in this again.

Some thoughts though to narrow this down:

  • I always disable network connectivity checking
  • I almost always allow Anonymous Reporting
  • Most of my installs are called octopi.local
  • I dutifully toggle your features ON or OFF in the Setup Wizard before pressing Next
  • I have perhaps three Raspberry Pi 3Bs which I cycle through with testing
  • I use Safari 99% of the time

Is there any chance that this is cookie-related? Perhaps there's a cookie stored for one rig which includes User Access and this new rig which I'm testing without User Access has something close enough to fake out the browser.

#9

I am well aware, which is why I'm trying to figure this out, but with no reproduction on my end so far (and correct looking code) it's a bit tricky :wink:

Question: You stated earlier in this topic this was not happening on OctoPi but what I assumed was a fresh manual installation. Yet you access your instances via octopi.local, which would either imply an OctoPi install or a manual change of the hostname on the image to octopi. Which of it is it? If it is OctoPi, what exact image?

Would also be interesting if you can reproduce it with a fresh/private browser session.

None that I could see. The decision whether to enable or disable the force login plugin which is responsible of this login dialog happens in the backend during page request. I just took a look at the code though and there is one potential corner case where it could be more resilient - I'm not sure how what I'm looking at could lead to the issues you are seeing, but just in case I'll change some bits there. Which brings me to my next question - have you been able to reproduce the problem against maintenance, if so, reliably? And if so, can you try again once I've pushed the change?

#10

I just pushed

to maintenance. This might be it, though I haven't yet figured out how or why. It was the only bit in the code that looked like it could be a culprit here, and it was inconsistent to some other bits, so I consolidated.

#11

Hopefully this weekend (or sometime in the evening) I'll go through some test cases. I'll try both the OctoPrint-on-my-Mac as well as the OctoPi-on-Raspi on both master and maintenance and see if I can get something to act up.

(I do sometimes fire up a quick OctoPrint service here on my MacBook when answering user questions since it's the fastest to bring up.) Apologies if I can't nail this down yet.

#12

@OutsourcedGuru Have you had a chance to see if you can still reproduce the issue on maintenance?

#13

I wanted to. (I really did.) Unfortunately it was a busy weekend and I've not gotten to it yet. :frowning:

#14

This may be completely unrelated, but I will periodically have times when I can't log in. As a matter of fact, while I'm typing my username or password, the screen will act as though I pressed Submit and it will go back to another logon screen before I'm done typing in the info. I've found in Chrome that doing a force reload (ctrl Reload) will fix the issue, so it's a caching thing.

1 Like
#15

This isn't what I saw earlier but since I'm testing I thought I'd drop it here. I'm going through the OctoPrint-on-MacBook with Safari having "burned the fields" with respect to the original repository and ~/Library/Application Support/OctoPrint folder and there appears to be a caching confusion, at least.

Note that I've not even made it to the Setup Wizard yet. This is on http://localhost:5000/ for what it's worth.

octoprint.log contents from startup but not including browser visit:

2019-03-18 10:09:18,456 - octoprint.startup - INFO - ******************************************************************************
2019-03-18 10:09:18,457 - octoprint.startup - INFO - Starting OctoPrint 1.3.10.post5+g8ce2290d
2019-03-18 10:09:18,457 - octoprint.startup - INFO - ******************************************************************************
2019-03-18 10:09:18,539 - octoprint.plugin.core - INFO - Loading plugins from /Users/me/sites/OctoPrint/src/octoprint/plugins, /Users/me/Library/Application Support/OctoPrint/plugins and installed plugin packages...
2019-03-18 10:09:19,598 - octoprint.plugin.core - INFO - Plugin Pi Support Plugin did not pass check, not loading.
2019-03-18 10:09:19,656 - octoprint.plugins.discovery - INFO - pybonjour is not installed, Zeroconf Discovery won't be available
2019-03-18 10:09:19,661 - octoprint.plugin.core - INFO - Found 14 plugin(s) providing 14 mixin implementations, 17 hook handlers
2019-03-18 10:09:19,699 - octoprint.server.heartbeat - INFO - Starting server heartbeat, 900.0s interval
2019-03-18 10:09:19,743 - octoprint.server - INFO - Intermediary server started
2019-03-18 10:09:19,744 - octoprint.plugin.core - INFO - Loading plugins from /Users/me/sites/OctoPrint/src/octoprint/plugins, /Users/me/Library/Application Support/OctoPrint/plugins and installed plugin packages...
2019-03-18 10:09:19,748 - octoprint.plugin.core - INFO - Plugin Pi Support Plugin did not pass check, not loading.
2019-03-18 10:09:19,768 - octoprint.plugin.core - INFO - Found 14 plugin(s) providing 14 mixin implementations, 17 hook handlers
2019-03-18 10:09:19,769 - octoprint.printer.profile - ERROR - Profile _default does not exist, creating _default again and setting it as default
2019-03-18 10:09:19,794 - octoprint.filemanager.storage - INFO - Initializing the file metadata for /Users/me/Library/Application Support/OctoPrint/uploads...
2019-03-18 10:09:19,795 - octoprint.filemanager.storage - INFO - ... file metadata for /Users/me/Library/Application Support/OctoPrint/uploads initialized successfully.
2019-03-18 10:09:20,243 - octoprint.util.pip - INFO - Using "/Users/me/sites/OctoPrint/venv/bin/python2.7 -m pip" as command to invoke pip
2019-03-18 10:09:20,656 - octoprint.util.pip - INFO - Version of pip is 19.0.3
2019-03-18 10:09:20,658 - octoprint.util.pip - INFO - pip installs to /Users/me/sites/OctoPrint/venv/lib/python2.7/site-packages (writable -> yes), --user flag needed -> no, virtual env -> yes
2019-03-18 10:09:20,658 - octoprint.util.pip - INFO - ==> pip ok -> yes
2019-03-18 10:09:20,660 - octoprint.plugin.core - INFO - Initialized 14 plugin implementation(s)
2019-03-18 10:09:20,675 - octoprint.plugin.core - INFO - 14 plugin(s) registered with the system:
|  Action Command Prompt Support (bundled) = /Users/me/sites/OctoPrint/src/octoprint/plugins/action_command_prompt
|  Announcement Plugin (bundled) = /Users/me/sites/OctoPrint/src/octoprint/plugins/announcements
|  Anonymous Usage Tracking (bundled) = /Users/me/sites/OctoPrint/src/octoprint/plugins/tracking
|  Application Keys Plugin (bundled) = /Users/me/sites/OctoPrint/src/octoprint/plugins/appkeys
|  Backup & Restore (bundled) = /Users/me/sites/OctoPrint/src/octoprint/plugins/backup
|  Core Wizard (bundled) = /Users/me/sites/OctoPrint/src/octoprint/plugins/corewizard
|  CuraEngine (<= 15.04) (bundled) = /Users/me/sites/OctoPrint/src/octoprint/plugins/cura
|  Discovery (bundled) = /Users/me/sites/OctoPrint/src/octoprint/plugins/discovery
|  Force Login (bundled) = /Users/me/sites/OctoPrint/src/octoprint/plugins/forcelogin
|  Logging (bundled) = /Users/me/sites/OctoPrint/src/octoprint/plugins/logging
|  Plugin Manager (bundled) = /Users/me/sites/OctoPrint/src/octoprint/plugins/pluginmanager
|  Printer Safety Check (bundled) = /Users/me/sites/OctoPrint/src/octoprint/plugins/printer_safety_check
|  Software Update (bundled) = /Users/me/sites/OctoPrint/src/octoprint/plugins/softwareupdate
|  Virtual Printer (bundled) = /Users/me/sites/OctoPrint/src/octoprint/plugins/virtual_printer
2019-03-18 10:09:20,680 - octoprint.environment - INFO - Detected environment is Python 2.7.15 under Macos (darwin). Details:
|  hardware:
|    cores: 4
|    freq: 1800
|    ram: 8589934592
|  os:
|    id: macos
|    platform: darwin
|  python:
|    pip: 19.0.3
|    version: 2.7.15
|    virtualenv: /Users/me/sites/OctoPrint/venv/bin/..
2019-03-18 10:09:20,684 - octoprint.server - INFO - Reset webasset folder /Users/me/Library/Application Support/OctoPrint/generated/webassets...
2019-03-18 10:09:20,684 - octoprint.server - INFO - Reset webasset folder /Users/me/Library/Application Support/OctoPrint/generated/.webassets-cache...
2019-03-18 10:09:20,861 - octoprint.server - INFO - Shutting down intermediary server...
2019-03-18 10:09:21,259 - octoprint.server - INFO - Intermediary server shut down
2019-03-18 10:09:21,261 - octoprint.events - INFO - Processing startup event, this is our first event
2019-03-18 10:09:21,262 - octoprint.events - INFO - Adding 0 events to queue that were held back before startup event
2019-03-18 10:09:21,265 - octoprint.filemanager - INFO - Adding backlog items from all storage types to analysis queue...
2019-03-18 10:09:21,270 - octoprint.filemanager - INFO - Added 0 items from storage type "local" to analysis queue
2019-03-18 10:09:21,273 - octoprint.plugins.cura - INFO - Path to CuraEngine has not been configured or does not exist (currently set to None), Cura will not be selectable for slicing
2019-03-18 10:09:21,277 - octoprint.plugins.discovery - INFO - Registered OctoPrint instance on michael-macbook-air.local for SSDP
2019-03-18 10:09:21,279 - octoprint.server - INFO - Listening on http://[::]:5000
2019-03-18 10:09:21,701 - octoprint.util.pip - INFO - Using "/Users/me/sites/OctoPrint/venv/bin/python2.7 -m pip" as command to invoke pip
2019-03-18 10:09:21,702 - octoprint.util.pip - INFO - pip installs to /Users/me/sites/OctoPrint/venv/lib/python2.7/site-packages (writable -> yes), --user flag needed -> no, virtual env -> yes
2019-03-18 10:09:21,702 - octoprint.util.pip - INFO - ==> pip ok -> yes
2019-03-18 10:09:22,097 - octoprint.plugins.announcements - INFO - Loaded channel _important from https://octoprint.org/feeds/important.xml in 0.81s
2019-03-18 10:09:22,289 - octoprint.plugins.pluginmanager - INFO - Loaded plugin repository data from https://plugins.octoprint.org/plugins.json
2019-03-18 10:09:22,694 - octoprint.util.pip - INFO - Using "/Users/me/sites/OctoPrint/venv/bin/python2.7 -m pip" as command to invoke pip
2019-03-18 10:09:22,855 - octoprint.plugins.announcements - INFO - Loaded channel _releases from https://octoprint.org/feeds/releases.xml in 0.7s
2019-03-18 10:09:23,117 - octoprint.plugins.pluginmanager - INFO - Loaded plugin notices data from https://plugins.octoprint.org/notices.json
2019-03-18 10:09:23,462 - octoprint.util.pip - INFO - pip installs to /Users/me/sites/OctoPrint/venv/lib/python2.7/site-packages/ (writable -> yes), --user flag needed -> no, virtual env -> yes
2019-03-18 10:09:23,462 - octoprint.util.pip - INFO - ==> pip ok -> yes
2019-03-18 10:09:23,557 - octoprint.plugins.announcements - INFO - Loaded channel _blog from https://octoprint.org/feeds/octoblog.xml in 0.68s
2019-03-18 10:09:23,558 - octoprint.plugins.softwareupdate - INFO - Saved version cache to disk
2019-03-18 10:09:24,296 - octoprint.plugins.announcements - INFO - Loaded channel _plugins from https://plugins.octoprint.org/feed.xml in 0.71s
2019-03-18 10:09:25,018 - octoprint.plugins.announcements - INFO - Loaded channel _octopi from https://octoprint.org/feeds/octopi.xml in 0.7s

octoprint.log contents during initial browser visit:

2019-03-18 10:13:11,228 - tornado.access - WARNING - 404 GET /static/webassets/packed_plugins.css?8d08fa76 (::1) 5.47ms
2019-03-18 10:13:11,231 - tornado.access - WARNING - 404 GET /static/webassets/packed_plugins.js?2a60616f (::1) 1.15ms
2019-03-18 10:13:11,243 - tornado.access - WARNING - 404 GET /static/webassets/packed_core.css?d7cf3cc4 (::1) 1.22ms
2019-03-18 10:13:11,248 - tornado.access - WARNING - 404 GET /plugin/apcupc/static/img/btc-receive.png (::1) 4.06ms
2019-03-18 10:13:11,255 - tornado.access - WARNING - 404 GET /static/webassets/packed_client.js?8c2e2ce5 (::1) 1.06ms
2019-03-18 10:13:11,267 - tornado.access - WARNING - 403 GET /api/timelapse?unrendered=true (::1) 3.54ms
2019-03-18 10:13:11,272 - tornado.access - WARNING - 403 GET /api/settings (::1) 3.05ms
2019-03-18 10:13:11,282 - tornado.access - WARNING - 403 GET /plugin/announcements/channels (::1) 3.46ms
2019-03-18 10:13:11,288 - tornado.access - WARNING - 403 GET /api/printerprofiles (::1) 3.46ms
2019-03-18 10:13:13,579 - tornado.access - WARNING - 403 GET /api/plugin/pluginmanager (::1) 4.91ms
2019-03-18 10:13:13,604 - tornado.access - WARNING - 403 GET /api/files?recursive=true (::1) 5.36ms
2019-03-18 10:13:13,609 - tornado.access - WARNING - 403 GET /api/slicing (::1) 2.11ms

What Safari displays:


JavaScript Console:

Resources tab:

Other

I open a new tab and enter "http://localhost:5000/static/webassets/packed_plugins.css?8d08fa76" which yields another 404. Removing the question mark and the number still results in a 404.

Next, I stopped the service with Ctl-C and restarted it. I closed the browser tab, re-opened it and entered the same http://localhost:5000/ URL as before.

Here is the octoprint.log from this session:

2019-03-18 10:35:54,646 - octoprint.startup - INFO - ******************************************************************************
2019-03-18 10:35:54,647 - octoprint.startup - INFO - Starting OctoPrint 1.3.10.post5+g8ce2290d
2019-03-18 10:35:54,648 - octoprint.startup - INFO - ******************************************************************************
2019-03-18 10:35:54,745 - octoprint.plugin.core - INFO - Loading plugins from /Users/justincase/sites/OctoPrint/src/octoprint/plugins, /Users/justincase/Library/Application Support/OctoPrint/plugins and installed plugin packages...
2019-03-18 10:35:55,663 - octoprint.plugin.core - INFO - Plugin Pi Support Plugin did not pass check, not loading.
2019-03-18 10:35:55,734 - octoprint.plugins.discovery - INFO - pybonjour is not installed, Zeroconf Discovery won't be available
2019-03-18 10:35:55,738 - octoprint.plugin.core - INFO - Found 14 plugin(s) providing 14 mixin implementations, 17 hook handlers
2019-03-18 10:35:55,780 - octoprint.server.heartbeat - INFO - Starting server heartbeat, 900.0s interval
2019-03-18 10:35:55,809 - octoprint.server - INFO - Intermediary server started
2019-03-18 10:35:55,809 - octoprint.plugin.core - INFO - Loading plugins from /Users/justincase/sites/OctoPrint/src/octoprint/plugins, /Users/justincase/Library/Application Support/OctoPrint/plugins and installed plugin packages...
2019-03-18 10:35:55,813 - octoprint.plugin.core - INFO - Plugin Pi Support Plugin did not pass check, not loading.
2019-03-18 10:35:55,835 - octoprint.plugin.core - INFO - Found 14 plugin(s) providing 14 mixin implementations, 17 hook handlers
2019-03-18 10:35:55,844 - octoprint.filemanager.storage - INFO - Initializing the file metadata for /Users/justincase/Library/Application Support/OctoPrint/uploads...
2019-03-18 10:35:55,845 - octoprint.filemanager.storage - INFO - ... file metadata for /Users/justincase/Library/Application Support/OctoPrint/uploads initialized successfully.
2019-03-18 10:35:55,922 - octoprint.plugins.softwareupdate - INFO - Loaded version cache from disk
2019-03-18 10:35:56,624 - octoprint.util.pip - INFO - Using "/Users/justincase/sites/OctoPrint/venv/bin/python2.7 -m pip" as command to invoke pip
2019-03-18 10:35:57,031 - octoprint.util.pip - INFO - Version of pip is 19.0.3
2019-03-18 10:35:57,032 - octoprint.util.pip - INFO - pip installs to /Users/justincase/sites/OctoPrint/venv/lib/python2.7/site-packages (writable -> yes), --user flag needed -> no, virtual env -> yes
2019-03-18 10:35:57,032 - octoprint.util.pip - INFO - ==> pip ok -> yes
2019-03-18 10:35:57,034 - octoprint.plugin.core - INFO - Initialized 14 plugin implementation(s)
2019-03-18 10:35:57,037 - octoprint.plugin.core - INFO - 14 plugin(s) registered with the system:
|  Action Command Prompt Support (bundled) = /Users/justincase/sites/OctoPrint/src/octoprint/plugins/action_command_prompt
|  Announcement Plugin (bundled) = /Users/justincase/sites/OctoPrint/src/octoprint/plugins/announcements
|  Anonymous Usage Tracking (bundled) = /Users/justincase/sites/OctoPrint/src/octoprint/plugins/tracking
|  Application Keys Plugin (bundled) = /Users/justincase/sites/OctoPrint/src/octoprint/plugins/appkeys
|  Backup & Restore (bundled) = /Users/justincase/sites/OctoPrint/src/octoprint/plugins/backup
|  Core Wizard (bundled) = /Users/justincase/sites/OctoPrint/src/octoprint/plugins/corewizard
|  CuraEngine (<= 15.04) (bundled) = /Users/justincase/sites/OctoPrint/src/octoprint/plugins/cura
|  Discovery (bundled) = /Users/justincase/sites/OctoPrint/src/octoprint/plugins/discovery
|  Force Login (bundled) = /Users/justincase/sites/OctoPrint/src/octoprint/plugins/forcelogin
|  Logging (bundled) = /Users/justincase/sites/OctoPrint/src/octoprint/plugins/logging
|  Plugin Manager (bundled) = /Users/justincase/sites/OctoPrint/src/octoprint/plugins/pluginmanager
|  Printer Safety Check (bundled) = /Users/justincase/sites/OctoPrint/src/octoprint/plugins/printer_safety_check
|  Software Update (bundled) = /Users/justincase/sites/OctoPrint/src/octoprint/plugins/softwareupdate
|  Virtual Printer (bundled) = /Users/justincase/sites/OctoPrint/src/octoprint/plugins/virtual_printer
2019-03-18 10:35:57,042 - octoprint.environment - INFO - Detected environment is Python 2.7.15 under Macos (darwin). Details:
|  hardware:
|    cores: 4
|    freq: 1800
|    ram: 8589934592
|  os:
|    id: macos
|    platform: darwin
|  python:
|    pip: 19.0.3
|    version: 2.7.15
|    virtualenv: /Users/justincase/sites/OctoPrint/venv/bin/..
2019-03-18 10:35:57,050 - octoprint.server - INFO - Reset webasset folder /Users/justincase/Library/Application Support/OctoPrint/generated/webassets...
2019-03-18 10:35:57,090 - octoprint.server - INFO - Reset webasset folder /Users/justincase/Library/Application Support/OctoPrint/generated/.webassets-cache...
2019-03-18 10:35:57,188 - octoprint.server - INFO - Shutting down intermediary server...
2019-03-18 10:35:57,320 - octoprint.server - INFO - Intermediary server shut down
2019-03-18 10:35:57,323 - octoprint.events - INFO - Processing startup event, this is our first event
2019-03-18 10:35:57,324 - octoprint.events - INFO - Adding 0 events to queue that were held back before startup event
2019-03-18 10:35:57,326 - octoprint.filemanager - INFO - Adding backlog items from all storage types to analysis queue...
2019-03-18 10:35:57,329 - octoprint.filemanager - INFO - Added 0 items from storage type "local" to analysis queue
2019-03-18 10:35:57,335 - octoprint.plugins.cura - INFO - Path to CuraEngine has not been configured or does not exist (currently set to None), Cura will not be selectable for slicing
2019-03-18 10:35:57,340 - octoprint.plugins.discovery - INFO - Registered OctoPrint instance on michael-macbook-air.local for SSDP
2019-03-18 10:35:57,345 - octoprint.server - INFO - Listening on http://[::]:5000
2019-03-18 10:35:57,378 - octoprint.plugins.pluginmanager - INFO - Loaded plugin repository data from disk, was still valid
2019-03-18 10:35:57,512 - octoprint.plugins.pluginmanager - INFO - Loaded notice data from disk, was still valid
2019-03-18 10:35:57,775 - octoprint.util.pip - INFO - Using "/Users/justincase/sites/OctoPrint/venv/bin/python2.7 -m pip" as command to invoke pip
2019-03-18 10:35:57,776 - octoprint.util.pip - INFO - pip installs to /Users/justincase/sites/OctoPrint/venv/lib/python2.7/site-packages (writable -> yes), --user flag needed -> no, virtual env -> yes
2019-03-18 10:35:57,776 - octoprint.util.pip - INFO - ==> pip ok -> yes
2019-03-18 10:36:34,188 - tornado.access - WARNING - 404 GET /static/webassets/packed_client.js?8c2e2ce5 (::1) 6.69ms
2019-03-18 10:36:34,191 - tornado.access - WARNING - 404 GET /static/webassets/packed_libs.css?ec88168c (::1) 1.47ms

Console from this session:

Unfortunately on Safari's Developer Console for the Network tab they won't show you anything unless you start it and reload the page. Doing so likely triggers a hard-reload, resulting in a better experience for the user. What you're missing is that the Setup Wizard is now showing.

There's only a single line added to the log after doing this but at least it's no more 404s:

2019-03-18 10:41:29,020 - octoprint.server.util.sockjs - INFO - New connection from client: ::1
#16

Safari browser, visited Network tab of Developer's Console and reloaded

  • Setup Wizard now displaying
  • Start: press Next
  • Access Control: press Disable Access Control, Proceed when prompted with Are you sure?, press Next
  • Anonymous Usage Tracking: press Disable Anonymous Usage Tracking, press Next
  • Online connectivity check: press Disable Connectivity Check, press Next
  • Plugin blacklist: press Enable Plugin Blacklist Processing, press Next
  • CuraEngine: press Next
  • Default Printer Profile: press Next
  • Server Commands: press Next
  • Webcam & Timelapse: press Next
  • Finish: press Finish
  • Please Reload: press Reload now

We see the expected screen, no login prompt.

Result:

I was unable to recreate the problem on this setup (OctoPrint on macOS) with latest-on-master.

I note that this is the usual responses which I do on the many installs. The only exception would be that I usually enable Anonymous Usage Tracking.

Here in the Settings -> Anonymous Usage Tracking screen I see the "N/A" for the ID.

In theory, this might be related to things like this and this.

#17

That definitely looks like your browser still had a version of the page cached and refuses to update it even though neither etag nor last modified headers can still possibly match. Note how your log shows requests from the client to a plugin endpoint for a plugin that isn't even installed.

The Wizard is also something that gets injected into the generated html content. If the browser caches too aggressively you'll never see it.

Maybe this is a Safari issue, which would explain why I was not able to reproduce it. Or have you also see this happen in another browser?

I remember there being issues with older safari versions caching Ajax post requests, so a cache header evaluation bug wouldn't be unheard of.

#18

This is the latest and greatest Safari so it's not old.

If I did then test in Chrome it's unlikely that anything older would be in that browser's cache, making this problematic to test. I've got to fake out Chrome in the same way somehow.

#19

I took a closer look at the caching headers and noticed that contrary to what I thought the / view didn't have revalidation headers set. So the browser was allowed to use a stored cached version without checking with the server if that's still current. I've fixed that in

and I think that will also solve the problem you are seeing. I tested it by loading the page, modifying something in the HTML source and then hitting enter on the location bar again instead of using the reload button. Before this didn't lead to a proper refresh. Now it does.

1 Like
#20

You're going to make a lot of noobs happy if that's the case. (I owe you a beer.)

Anyway, I'll go through the testing for the false-login popup sometime this week on the Raspberry.