OctoPi Camera resolution won't change

What is the problem?
When trying to change the resolution in the octopi.txt file, the resolution doesn't change and stays on the default 640x480 resolution.
Changing is done according this manual:

One of the 'configurations' i've tried is as follows:

#Defaults to a resolution of 640x480 px and a framerate of 10 fps

camera_usb_options="-r 1280x720 -f 30"
#camera_usb_options="-r 1920x1080 -f 10"

###Additional webcam devices known to cause problems with -f

What did you already try to solve it?
When looking in lsusb, the camera is listed, see:

lsusb
Bus 001 Device 053: ID 046d:0821 Logitech, Inc. HD Webcam C910
Bus 001 Device 018: ID 0403:6001 Future Technology Devices International, Ltd FT232 USB-Serial (UART) IC
Bus 001 Device 017: ID 0424:ec00 Standard Microsystems Corp. SMSC9512/9514 Fast Ethernet Adapter
Bus 001 Device 016: ID 0424:9514 Standard Microsystems Corp. SMC9514 Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

Additional information about your setup (OctoPrint version, OctoPi version, printer, firmware, octoprint.log, serial.log or output on terminal tab, ...)
I'm using a C910 camera
Versions:
OctoPrint 1.3.11 running on OctoPi 0.16.0 (Raspberry Pi 3+)

1 Like

Try to change the resolution with ssh: sudo raspi-config. this will change settings in /boot/config.txt and reboot. If it is not working give the application "motion" or "mjpg-streamer" a try.

A LOT depends on the output Pixels of the Camera:

Lot's of camera's are OVERRATED on eBay :frowning_face: like mine was said to be 5MP but when it arrived it say 3MP around the lens, it is still good though

Well,
I've found that the octoPi does change/notice/read the new settings, as they are also mentioned in the Webcam log ( sudo nano /var/log/webcamd.log )

Running ./mjpg_streamer -o output_http.so -w ./www -i input_uvc.so -r 1920x1080 -f 24 -d /dev/video0
MJPG Streamer Version: git rev: ddb69b7b4f114f3c2ca01adf55712792ca8aed43
i: Using V4L2 device.: /dev/video0
i: Desired Resolution: 1920 x 1080
i: Frames Per Second.: 24
i: Format............: JPEG
i: TV-Norm...........: DEFAULT
ERROR opening V4L interface: Device or resource busy
i: init_VideoIn failed
Found video devices:
/dev/video0
USB device was not set in options, start MJPG-streamer with the first found video device: /dev/video0
<13>May 26 15:55:55 pi: Starting USB webcam
Running ./mjpg_streamer -o output_http.so -w ./www -i input_uvc.so -r 1920x1080 -f 24 -d /dev/video0
MJPG Streamer Version: git rev: ddb69b7b4f114f3c2ca01adf55712792ca8aed43
i: Using V4L2 device.: /dev/video0
i: Desired Resolution: 1920 x 1080
i: Frames Per Second.: 24
i: Format............: JPEG
i: TV-Norm...........: DEFAULT
ERROR opening V4L interface: Device or resource busy
i: init_VideoIn failed

So, anyone abled to help with the problem described in the log?

Tried several more times, but the camera only wants to open when on the default 640x480 resolution, despite the camera should be able to at least run at HD (1280x720) resolution.

Who can help me in fixing this issue and have my camera run at a higher then VGA resolution?

Thanks in advance!